Republika Srpska

Кина: Увоз и извоз и даље у паду

ПЕКИНГ - Кина је данас саопштила да је стопа увоза и извоза у септембру била у паду, али да је то изражено у много мањем обиму него што је било у истом периоду прошле године.


Подаци објављени на интернет страници кинеске царинске администрације показују да је извоз у периоду од јануара до септембра опао за 21,3 одсто,односно на 846,6 милијарде долара, а извоз је пао за 3,3 одсто, односно на 103 милијарде долара.

Стопе пада увоза и извоза побољшане су током августа када је извоз умањен за 23 одсто, а увоз за 17 одсто.

Кинески трговински вишак је у току девет мјесеци ове године 135,5 милијарди долара, што је пад у односу на исти период прошле године.

"Стопа извоза се поправља, али не тако пуно с обзиром да је шок изазван финансијским крахом банке `Леман брадерс` био у септембру прошле године. Стопа извоза ће се поправити у наредним мјесецима. Мислим да ће бити стабилна и да ће се убрзати", рекао је економиста из банке "Кредит свис" у Хонг Конгу Донг Тао.

Он је додао да постоје захтјеви за хитну испоруку робе из Кине пред Божић, тако да се с правом очекује поправљање ситуације током новембра и децембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog