Društvo

Бања Лука: Презентација о волонтирању

БАЊА ЛУКА - Волонтер УН Карла Коуткова сматра да млади у БиХ требају волонтирати у оним областима које их највише интересују, те да волонтирање требају искористити за стицање нових знања и вјештина.


Она је новинарима у Бањoj Луци појаснила да је презентација и дискусија о волонтирању и могућностима за младе у БиХ, која се данас одржава у Ректорату на бањалучком Универзитету, организована да би се инспирисали млади у БиХ за волонтеризам и да би им се дали конкретни савјети како се могу укључити у волонтерски рад у БиХ и иностранству.

"Основна сврха јесте пружити младима основне информације о могућностима волонтерског дјеловања у БиХ и иностранству, те подстаћи младе на различите облике грађанског дјеловања и чути о њиховим искуствима у вези са волонтирањем", додала је Коуткова.

Према њеним ријечима, битно је да волонтер кроз волонтирање стиче нова знања и да сам има користи од волонтирања.

"Младима бих препоручила да волонтирају у иностратнству јер у БиХ постоји још доста отворених питања када је волонтеризам у питању", истакла је Коуткова.

Она је као позитиван примјер навела рад Омладинског комуникативног центра (ОКЦ) у Бањој Луци, који, према њеном мишљењу, пружа пуно прилика младима да се укључе у волонтерски рад, те удружује неколико локалних волонтерских сервиса.

"Организација Волонтери УН доприноси очувању мира и развоју кроз волонтерско дјеловање широм свијета. Волонтирање може трансформисати темпо и природу развоја и доприноси друштву у цјелини, као и самом волонтеру, а ова организација доприноси миру и развоју залагањем за глобално волонтерско дјеловање, подстичући партнерске организцаије да интегришу волонтирање у развојне програме и мобилизују волонтере", поручила је Коуткова.

Она је појаснила да Организација Волонтери УН у БиХ ради у оквиру развојног програма УН на промоцији волонтеризма у БиХ и на побољшању правног оквира за волонтирање у БиХ.

Ово је прва у серији презентација које ће кроз програм Волонтера УН бити одржане у осам градова у БиХ, а основна циљна група која ће учествовати у дискусијама су студенти универзитета и ученици средњих школа.

Република Српска је Закон о волонтирању усвојила прошле године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog