Svijet

Британија шаље још 500 војника у Авганистан

ЛОНДОН - Велика Британија ће повећати број војника у Авганистану за 500, што значи да ће их у мисији бити укупно 9 500, изјавио је данас британски премијер Гордон Браун.


Он је извршио притисак и на остале савезнике НАТО да преузму свој "равноправни удио" у све смртоноснијој и непопуларнијој мисији.

Због појачања насиља у осмогодишњем рату, који предводе САД против талибана у Авганистану, све су чешћи позиви да се промијени стратегија, укључујући и опцију слања додатног броја војника.

У Авганистану има више од 100 000 војника из западних земаља, од којих су 65 000 Американци.

"У принципу смо се сагласили да број британских војника буде увећан на 9 500", рекао је Браун, истичући да је појачање везано за три услова, укључујући и то да се авганистанска влада обавеже да ће дати довољно војника за обуку и да јединице имају одговарајућу опрему.

Британски премијер је нагласио да је трећи услов "да обавезаност Лондона буде дио усаглашеног приступа међународне коалиције и да све земље носе подједанк терет."

Он је додао да Велика Британија подржава амбицију америчког генерала Стенлија Кристала да се убрза увећање авганистанских безбједносних снага.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog