Svijet

Kлинтонка: Браћа Карамазови су утицали на мој живот

КАЗАН - Амерички државни секретар Хилари Клинтон позвала је данас Русе да отворе свој политички систем и прихвате различитост и дисиденте, уз оцјену да начин размишљања из времена хладног рата ограничава руски просперитет у 21. вијеку.


Клинтонова се обратила студентима у Москви, а потом отпутовала у источни град Казан, пријестоницу вјерски и етнички мјешовите републике Татарстан.

Она је у обраћању студентима на крају петодневне европске турнеје рекла да просперитет зависи од развоја суштинских слобода, укључујући слободу учешћа у политичком процесу.

"Грађани морају да имају право да помогну у формулисању закона по којима живе. Они треба да знају да ће институције државе штитити њихово инвестирано вријеме, новац и имовину", рекла је амерички државни секретар пред око 2 000 студената Московског државног универзитета.

Она је изразила забринутост поводом напада на новинаре и активисте за заштиту људских права у Русији, преноси АП.

Клинтонова је додала да су "Браћа Карамазови" Фјодора Достојевског једна од књига које су највише утицале на њен живот, те да је параболу о Великом Инквизитору схватила као "лекцију о робовању".

"И ви и ми имамо људе у власти коју још живе у прошлости. Они не вјерују да САД и Русија могу да сарађују. Они не вјерују једни другима, а ми морамо да им докажемо да гријеше", рекла је Клинтонова.

Она је изразила наду да ће Руси и Американци моћи да развију осјећање партнерства.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog