Društvo

Преостали чланови ''алжирске групе'' се враћају у БиХ

ВАШИНГТОН - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић разговарао је у Вашингтону са адвокатом Робертом Кирчом о пребацивању и преосталих чланова "алжирске групе" из затвора Гвантанамо поново у БиХ.


Како је саопштено из Комшићевог кабинета, разговарало се о наредним корацима и заједничким активностима да се преостали затвореници из Гвантанама нађу на слободи и да се сви што лакше реинтегришу у друштвену средину.

Шесторица Алжираца натурализованих у БиХ изручени су из Сарајева Америци октобра 2001. године и затворени у Гвантанаму гдје су имали статус непријатељских бораца. Четворица њих су децембра прошле године ослобођени и враћени у Сарајево, а двојица се још налазе у Гвантаму.

Комшиће је у Вашингтону разговарао и са руководством Босанско-америчког савјетодавног вијећа гдје је нагласио потребу америчког ангажмана у процесу надоградње државног уређења БиХ кроз разговоре које воде САД и ЕУ.

Исти захтјев за појачани амерички ангажман у БиХ Комшић је изнио и током разговора са конгресменом Крисом Смитом.

Смит је обавијестио Комшића о намјери да у Конгрес САД упути документ о БиХ сличан документу који је већ у америчком Сенату, а који, како је наведено у саопштењу, разматра подршку БиХ у циљу што скоријег приступања НАТО.

Комшић се у Вашингтону састао и са Антонијем Лејком, бившим савјетником за националну безбједност у администрацији Била Клинтона, који се залаже за "благовремено и превентивно" дјеловање САД у БиХ, а у разговору с њим Комшић је изнио оштре политичке и личне осуде на рачун лидера СНСД Милорада Додика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog