Svijet

Јапански МО: Хоћемо ревизију услова за Војску САД на Окинави

ТОКИО - Нови јапански министар одбране Тошими Китазава рекао је данас да су правила којима је уређено присуство америчких војника била "понижавајућа".


Демократска странка Јапана (ДПЈ), којој припада и Китазава, преузела је власт током протеклог мјесеца. Током идуће седмице у посјету Јапану треба да допутује амерички министар одбране Роберт Гејтс, док ће идућег мјесеца у Земљи излазећег сунца боравити и предсједник САД Барак Обама.

Према његовим ријечима, порука његове странке је да, док Токио цијени вриједности традиционално јаких односа са САД, покушава и да има мање поданичке везе са Вашингтоном које су успоставили претходници на власти у Јапану.

"Јапан жели да изгради нови однос којим ће бити испуњени захтјеви нове ере умјесто да буде у страху да ће некога увриједити", рекао је Китазава.

Јапански министар је истакао да жели да током идуће седмице "има отворене разговоре" са Гејтсом о америчком војном присуству на острву Окинава, гдје је стационирано више од половине од укупно 47.000 војника у Јапану.

У средишту дуготрајног спора је ваздушна база америчке поморске пјешадије "Футенма", која се налази у пренасељеном урбаном дијелу острва, гдје мјештанима смета авионска бука, док су све чешћа трвења војника и локалног становништва.

Незадовољство је посебно порасло након што су амерички војници групно силовали 12-годишњу дјевојчицу, док је наводно силована и 14-годишњакиња.

Према Споразуму о статусу америчких снага између Јапана и САД из 60-тих година војници кривично одговарају према америчком а не јапанском закону, мада су недавно осумњичени за озбиљније прекршаје предати јапанским властима.

"Људи на Окинави упркос томе осјећају да је споразум са Американцима поражавајући и желимо да Гејтсу предложимо ревизију тог договора", додао је Китазава.

Према споразуму који су 2006. године склопили тадашња конзервативна јапанска влада и администрација предсједника Џорџа Буша ваздушна баз ће бити затворена и премјештена у приобални дио Окинаве 2014. године.

Међутим, новим премијер Јукио Хатојама рекао је да жели да база буде уклоњена са Окинаве па чак и из Јапана, али је током ове седмице ублажио тај став.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog