Svijet

Саркози: Вријеме је да Клаус потпише

ПАРИЗ - Француски предсједник Никола Саркози критиковао је чешког предсједника Вацлава Клауса што још није потписао Лисабонски споразум, упозоривши на последице уколико то ускоро не учини.


„Дошло је време да чешки председник донесе одлуку и то неће бити без последица. У сваком случају, то питање ће бити решено до краја године", рекао је Саркози у интервјуу за париски лист „Фигаро".

Француски предсједник је изјавио да је одбијање Клауса да потпише Лисабонски споразум „утолико више неприхватљиво с обзиром на то да је чешки парламент гласао за споразум и да чешка влада подржава његову ратификацију".

Чешка је једина од 27 земаља ЕУ која није ратификовала Лисабонски споразум.

Клаус сматра да Чешка треба да тражи изузеће из једне одредбе Повеље о основним правима јер би по њему потомци Судетских Нијемаца протјераних из Чешке послије Другог свјетског рата могли на основу ње да траже повраћај имовине.

Саркози је, такође, рекао да је чињеница да Велика Британија још није усвојила евро као једину валуту отежати бившем бртианском премијеру Тонију Блеру шансе да постане први предсједник ЕУ.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog