Republika Srpska

ЕБРД пројектује пад домаћег БДП од 3,1 одсто

БАЊА ЛУКА - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) процијенила је да ће овогодишњи пад бруто друштвеног производа (БДП) БиХ износити 3,1 одсто.


ЕБРД је тиме погоршао претходна очекивања за 2,1 одсто, јер је у мајском извјештају пројектовао пад БДП-а од један проценат, док су надоле кориговане и прогнозе за 2010. годину, и то са благог раста БДП БиХ од један одсто на нижих 0,8 одсто.

Виши економиста ЕБРД задужен за југоисточну Европу Петер Санфеј рекао је да је у протеклој години било веома мало напретка у приватизацији и другим структурним реформама у БиХ, те да је важно убрзати процес реформи због привлачење потребних директних иностраних инвестиција.

Главни економиста ЕБРД Ерик Берглоф сматра да ће се друштвени губици глобалне економске кризе озбиљно осјетити тек сљедеће године, када стечаји предузећа и незапосленост наставе да расту.

Аналитичари ЕБРД-а за регион југоисточне Европе предвиђају просјечан пад привредних активности у 2009. години од 6,2 одсто, идуће године требало би да забиљеже раст од 0,7 одсто, док из ЕБРД-а за све државе транзиције ове године пројектују пад БДП-а од 6,3 одсто, а идуће године раст од 2,5 одсто.

Из ЕБРД-а наводе да фактори, који ограничавају раст у 2010. години, укључују спорији темпо опоравка извозних тржишта, нарочито у еврозони, отежане услове кредитирања јер банке настављају са постепеним смањењем активе у региону, док је кредитирање домаћинстава и малих компанија и даље ограничено због све већег броја кредита у кашњењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog