Društvo

Oбједињавање веб портала из области здравства

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је да се примјеном пројекта "Побољшање управе и међуетничке сарадње у БиХ кроз е-здравство" покушавају објединити бројни портали у овој области ради јачања свијести јавности путем употребе електронских медија.


Шкрбић је рекао да данашња Прва конференција о електронском образовању у континураној медицинској едукацији /КМЕ/ у БиХ у Бањој Луци, која се одржава у оквиру пројекта "Побољшање управе и међуетничке сарадње у БиХ кроз е-здравство", треба дати одговоре на питања како организовати професионалну медицинску едукацију.

Шкрбић је захвалио норвешким донаторима, који су омогућили провођење овог важног пројекта и изразио очекивање да ће у БиХ бити примијењена сва знања и искуства која су кориштена у Норвешкој.

"Циљ овог пројекта је да покушамо објединити бројне портале који се већ налазе у здравству како би омогућили директнију комуникацију свих заинтересованих за информације у здравству", рекао је новинарима Шкрбић.

Помоћник министра за међународну сарадњу и координацију развоја стратегија у Министарству здравства Федерације БиХ Горан Черкез каже да је ово један у низу пројеката који се проводи ради подизања знања свих здравствених радника, као и становништва.

"Овакви пројекти сигурно имају будућност поготово када говоримо о електронском учењу, јер у сфери глобализације и нових технологија преставља значајан помак и смањење губљења времена људи који би негдје одлазили на едукације", оцијенио је Черкез.

Он је истакао је да је за квалитетно здравље људи потребно добро здравство, а за које је, да би било добро, потребна едукација.

Координатор пројекта "Побољшање управе и међуетничке сарадње у БиХ кроз е-здравство" Јакоб Берсланд, иначе норвешки кардиохирург, рекао је да овај пројекат омогућава значајан допринос здравственом систему јачањем улоге пацијената и медицинског кадра, који су основне компоненте здравствене стратегије ЕУ.

Берсланд је навео да ће пројекат допринијети процесу интеграције, како на регионалном тако и на нивоу интеграције БиХ у ЕУ.

Главни консултант за портал е-здравства Далибор Дрљача је истакао да пројекат има два циља - успостављање портала на материњем језику који би пацијентима и стручном медицинском особљу дао основне информације и едукативни материјал, те омогућавање даљег напредовања и просперитета медицинском особљу путем пружања услуга електронског образовања у континуираној медицинској едукацији.

Према Дрљачиним ријечима, вриједност прве фазе пројекта процијењена је на 600.000 евра.

Министарство спољних послова Норвешке покренуло је у јануару пројекат увођења здравствених веб портала за РС и ФБиХ. Пројекат је покренут у сарадњи са Националном болницом "Риксхоспиталет", пројектним координатором и Министарством здравља и социјалне заштите РС и Министарством здравства ФБиХ и локалним партнерима.

За имплементациону агенцију изабран је Егзит центар из Бање Луке.

Пројекат "Побољшање управе и међуетничке сарадње у БиХ кроз е-здравство" финансира Министарство иностраних послова Норвешке, а провођење пројекта траје 24 мјесеца, почевши од 1. јануара ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog