Društvo

Дипломатски односи Скопља и Приштине

СКОПЉЕ - Македонско Собрање требало би данас да ратификује Споразум о демаркацији границе између Македоније и Косова и Метохије, након што је Влада Николе Груевског на ванредној сједници "прихватила информацију" о потписивању споразума.


За данас је заказана и сједница косовског парламента, на којој ће, како се очекује, Косово признати бившу југословенску републику под њеним уставним именом - Република Македонија.

У понедјељак, 19. октобра бити успостављени пуни дипломатских односа између Македоније и Косова.

Скопље је признало једнострано проглашену независносз Косова 9. октобра прошле године, али дипломатски односи нису успостављени због непотпуне демаркације границе, која је почела септембра прошле године.

Спорни је био дио код Кодра фуре, односно између села Танушевци и Дебалде, али су двије стране успјеле током протеклих дана да превазиђу разлике.

Према македонским медијима, споразум између македонских и косовских власти предвиђа да Македонија по дубини уступи од граничне бразде 400 до 500 метара у области Дебалдеа, како су жељеле власти Косова, а да заузврат добије уступке у области Луковог поља на Шар планини.

Македонски електронски медији преносе да су документ о потпуној демаркацији границе већ потписали министри иностраних послова Македоније и Косова Антонио Милошоски и Скендер Хисени.

Лидер Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Али Ахмети изјавио је да су, како је рекао, у питању само сати од успостављања пуних дипломатских односа између Македоније и Косова.

ДУИ је коалициони партнер владајућег у Македонији ВМРО-ДПМНЕ.

Македонска опозиција најавила је да ће присуствовати данашњој хитној седници Собрања, али је поставила и питање чему журба и зашто ратификација не сачека редовну процедуру да се о њој расправља у понедјељак.

Договор о разграничењу између Македоније и Југославије, који су 2001. године постигли тадашњи предсједници Борис Трајковски и Војислав Коштуница депонован је у УН.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog