Svijet

Кери: Не шаљимо војнике док не видимо ко је предсједник

ВАШИНГТОН - Амерички сенатор Џон Кери сматра да не би требало сада слати додатни број америчких војника у Авганистан, јер је у тој земљи у току изборна криза, а влада је на "климавим ногама".


Кери, који је предсједавајућие сенатске комисије за спољне односе, истакао је да САД не треба да се даље баве новом стратегијом за Авганистан и слањем додатних броја војника у ту земљу, док се не осигура сигуран партнер у Кабулу.

"Било би заиста неодговорно од предсједника САД да пошаље додатне војнике у ту земљу када изборни процес још није завршен, не знамо ко ће бити предсједник и са којом владом сарађујемо", рекао је Кери у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Кери је нагласио да повлачење из Авганистана не долази у обзир.

"Наравно, ако покажете слабост или неодлучност или ако се САД изненада повуку из те земље то би било страшно у смислу поруке коју тиме шаљемо. Нико о томе не говори и то није на дневном реду", рекао је Кери.

Он је додао да је сада важно не поновити грешке из прошлости и избјегавати стално ново распоређивање војника.

"Не можемо слати војнике ако нисмо сигурни да је мисија за коју се боре достижна и да ће амерички народ остати томе посвећен", каже Кери.

Влада предсједника Хамида Карзаиа у неизвјесној је ситуацији и кризи легитмитета након навода о неправилностима на предсједничким изборима одржаним у августу на којима Карзаи побиједио, али се суочио са оптужбама за корупцију.

Кери је боравио у Авганистану уочи најава о могућем одржавању другог круга избора на којима су кандидати Карзаи и Абдулах Абдулах, бивши министар иностраних послова.

Обама ускоро треба да донесе одлуку о даљој стратегији за Авганистан, док у исто вријеме јењава подршка јавности за овај конфликт.

Амерички контингент, који ће бројати око 68 000 војника до краја године, трпи значајне губитке у борби са талибанима, који су се прегруписали и ојачали.

Међу опцијама које се разматрају су и суморна процјена команданта НАТО и америчких снага у Авганистану генерала Стенлија Мекристала који је затражио 40 000 додатих војника.

Амерички потпредсједник Џозеф Бајден тражи један ужи, контратерористички приступ, чија ће мета бити милитанти Ал каиде у Авганистану и Пакистану, уз употребу беиспилотних летјелица и распоређивање специјалних јединица.

Демократе у Конгресу траже распоређивање неколико хиљада војника који ће се бавити обуком авганистанских снага безбједности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog