Svijet

Женева: САД и Русија о смањењу нуклеарног наоружања

МОСКВА - Русија и САД наставиће сутра разговоре у Женеви о новом споразуму о смањењу нуклеарног наоружања.


Преговарачи некадашњих хладноратовских противника састају се у покушају да обнове Споразум о смањењу стратешког наоружања /СТАРТ/ из 1991. године, што је камен темељац у контроли наоружања двије земље.

Вашингтон и Москва сагласили су се почетком године да је неопходно постизање новог нуклеарног споразума који би замијенио СТАРТ.

Сутрашњи разговори биће седма рунда маратонских преговора.

Напори ка постизању новог споразума о смањењу нуклеарног наоружања у складу је са обећањем америчког предсједника Барака Обаме у априлу у Прагу да ће радити на томе да свијет буде ослобођен нуклеарног оружја.

Посљедња рунда преговора која је завршена 2. октобра трајала је рекордних двије недјеље, што је много дуже него претходне које нису прелазиле два или три дана.

Преговори су до сада били обавијени велом тајне, али руски министар иностраних послова Сергеј Лавров наговијестио је у уторак да се цијели процес одвија у добром правцу.

Преговори су се искомпликовали америчким плановима распоређивања ракетног штита у Пољској и Чешкој, што Москва види као пријетњу.

Аналитичари истичу да се одлука САД од прошлог мјесеца да се одрекне овог пројекта сматра средством јачања разговора о неширењу наоружања.

На самиту у Москви у јулу предсједници Русије и САД, Дмитри Медведев и Барак Обама, сагласили су се да смање број нуклеарних бојевих глава на између 1 500 и 1675 у наредних седам година.

Они су се сагласили да број балистичких носача ракета буде смањен на између 500 и 1 000.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog