Republika Srpska

Додик: Влада је у 2009. уложила 86 милиона КМ у Источно Сарајево

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да је Влада РС у овој години кроз различите капиталне пројекте на подручју овог града уложила 86 милиона КМ.


Додик је, на трибини "Сарајевско-романијска регија: Како остварити одрживи развој", истакао да су међу најзначајнијим капиталним пројектима на подручју града Источно Сарајево изградња пута Лукавица - Пале, тунела "Стамбулчић", пуштање у рад више школа и улагање у Олипмијски центар Јахорина.

"За Владу РС развој Универзитета у Источном Сарајеву је приоритет. Квалитетни образовани и школовани кадрови могу помоћи развоју локалних заједница, како на подручју Источног Сарајева, тако и у РС", рекао је Додик.

Он је нагласио да се општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево морају објединити и да Влада РС жели да ојача физионимију града Источно Сарајево.

"Зашто се буџети поменутих општина искључиво троше на администрацију. Потребно је њихово обједињавање, јер ово сада што имате је потпуни хибрид", додао је Додик.

Премијер Српске је напоменуо да је на подручју Источног Сарајева потребно направити индустријске зоне, подсјетивши да је то предлагао и 1998. године, али да локална заједница није добро реаговала на наведени приједлог.

Према Додиковим ријечима, за развој и функциналност локалних заједница и побољшање живота грађана у њима, осим Владе РС, одговорни су и локални политичари.

"У људском, али и политичком смислу оно што су за мене Лакташи то ми је и Источно Сарајево и нема никаквих подјела нити их смије бити на источни и западни дио РС", поновио је Додик.

Он је најавио да ће Влада РС и у наредној години кроз различите капиталне пројекте наставити да улаже у развој Источног Сарајева, али и цијеле РС.

Говорећи о процесу приватизације Додик је рекао да је у претходном периоду лоше урађена, те да је на те ствари указивао и када је био у опозицији.

Додик је истакао да само јака и стабилна РС може одговорити свим изазовима и да грађани треба да вјерују у бољу и сретнију будућност.

"РС у наредној години неће бити угрожена и по цијену да Влада Федерације БиХ не испуни услове из писма намјере Међународног монетарног фонда", закључио је Додик.

Предсједник Извршног одбора Српског интелектуалног форума /СИФ/ Горан Мутабџија рекао је да је сарадња власти Источног Сарајева са Владом РС до сада била веома добра, те изразио наду да ће бити настављена и у наредном периоду.

"Веома смо почаствовани што на трибини можемо да чујемо мишљење предсједника Владе РС и да на тај начин покушамо да као интелектуални форум дамо допринос развоју наше локалне заједнице", истакао је Мутабџија.

Он је нагласио да интелетуалци из локалних заједница морају да сносе више одговорности када је у питању њихов развој.

"Приоритет Владе РС и локалне заједнице у Источном Сарајеву мора да буде развој Универзитета, унапређење здравствене заштите, односно стварање бољих услова у болници `Касиндо` која је веома значајна за цијелу Сарајевско-романијску регију, као и ревитализација великих привредних система", додао је Мутабџија, оцијенивши да је развој Источног Сарајева од круцијалног значаја за цијелу РС и да представља гарант демографског континуитета РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog