Politika

СДА и ХДЗ о ситуацији у Мостару, по ко зна који пут

МОСТАР - Представници кантоналних и градских одбора ХДЗ БиХ и СДА данас ће у Мостару разговарати о актуелној ситуацији у овом граду, који је без градоначелника већ 381 дана, као и у Херцеговачко-неретванском кантону.


Предсједник Градског одбора ХДЗ БиХ Денис Ласић изјавио је да заказани састанак неће донијети рјешење за Мостар, јер су превише опречна мишљења странака, тако да се оно што се није могло постићи у годину дана, не може ни сада.

Из СДА наводе да су скептични по питању договора.

На данашњем састанку испред ХДЗ БиХ биће предсједници Кантоналног одбора (КО) Илија Филиповић и градског Денис Ласић, док ће у име СДА присуствовати предсједник КО Салко Соколовић и градског Зијо Хаџиомеровић.

Према досадашњим ставовима странака, рјешење између некадашњих политичких партнера није могуће договорити, јер ниједни нису до краја испоштовали уговор потписан прије готово пет година.

СДА замјера ХДЗ БиХ непоштивање договора, који је постигнут прије прошлих локалних избора, а који предвиђа да ће сљедећи градоначелник бити из њихове странке, док из ХДЗ БиХ истичу да многе друге потписане ствари у том уговору нису испоштоване, што је било на штету Хрвата.

Састанак почиње у 11.00 часова.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко већ мјесец дана није дао никакав став о проблемима у Мостару, иако је средином септембра рекао да му се питање о Мостару постави половином октобра, ако до тада домаћи политичари не нађу рјешење.

У посљедњих годину дана, откада Мостар нема градоначелника и буџет, угасило се неколико културних институција, јавне кухиње немају средстава за припрему оброка социјално најугроженијим грађанима, вртићи су у финансијским проблемима, а бројне институције којима је оснивач град су пред затварањем.

Накнадна одлука о привременом финансирању града, коју је донио високи представник, престала је важити 30. септембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog