Društvo

Потписан споразум са Краљевском академијом из Шпаније

БАЊА ЛУКА - Између Академије наука и умјетности Републике Српске и Краљевске академије за економске и финансијске науке Шпаније данас је потписан споразум о сарадњи.


Споразум су потписали предсједник РС Рајко Кузмановић и предсједник Краљевске академије за економске и финансијске науке Шпаније Хаиме Хил-Алух.

"Овим споразумом предвиђено је да ћемо заједно наступати у изради међународних и других научних пројеката и у одржавању научних скупова", изјавио је Кузмановић новинарима у Бањој Луци након потписивања споразума.

Он је додао да овај споразум има и другу врло значајну димензију, а то је да је потписан у вријеме када ће Шпанија убрзо преузети предсједавање ЕУ.

''Очекујемо да ће шпанска Влада и њене научне институције имати према БиХ објективан став. Нама треба објективност, а не привилегије, јер је наука опште добро свих људи и она нема своју домовину'', рекао је Кузмановић.

Изразивши увјерење да ће РС дати велики допринос напретку науке и технологије, заједно са пријатељима из Шпаније, он је истакао да наука нема домовину, али да је научници имају.

"Оно што је урађено у Шпанији вриједи и у РС. Научници имају своју домовину и ми смо дужни да им омогућимо да наука буде приступачна и код нас и да користимо њене благодети и технологије", рекао је Кузмановић.

Кузмановић је нагласио да је са Хил-Алухом разговарао о сарадњи заснованој на обостраним интересима образовања, науке и културе Шпаније и РС.

Предсједник шпанске Краљевске академије за економске и финансијске науке изразио је велико задовољство због потписивања овог споразума и увјерење да ће се сарадња са РС веома добро развијати, јер су Шпанија и РС доста комплементарне земље, што ће подстицати заједнички рад.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog