Društvo

Донесен правилник о вредновању академских звања

БАЊА ЛУКА - Сенат Универзитета у Бањалуци усвојио је данас правилник о поступку вредновања раније стечених академских назива за потребе наставка школовања на овом универзитету, према којем ће сви који се школују или су дипломирали по старим законским прописима моћи да наставе школовање према тзв. "болоњским" принципима, уз полагање разлике испита.


Ректор бањалучког Универзитета Станко Станић рекао је да приликом преласка на болоњски систем неће бити аутоматизма, односно да ће за све оне који су завршили четворогодишње студије по ранијим прописима а сада желе уписати мастер студије, наставно-научно вијеће факултета у појединачном случају одредити постоји ли еквиваленција између старих и нових наставних програма и коју ће евентуалну разлику кандидат полагати.

"Кандидат који је завршио четворогодишње студије по старом систему има велике изгледе да се уз евентуално мале разлике укључи на мастер студије или ако је по старом закону завршио петогодишње студије, као што је случај са техничким наукама, уз мале разлике укључи на докторске студије", рекаo је Станић.

Он је нагласио да је Сенат Универзитета данас прихватио и елаборат о друштвено-педагошкој оправданости организовања самофинсирајуће доквалификације за наставнике разредне наставе.

Према његовим ријечима, на тај начин сви учитељи који су завршили педагошку академију или вишу падагошку школу могу да се упишу на трећу годину учитељског студија.

Станић је истакао да ће на овај начин бити омогућено испуњавање законске обавезе да учитељи који имају до 15 година радног искуства, а немају високу стручну спрему сада заврше факултет и тако остану на радним мјестима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog