Svijet

зелаја прекинуо преговоре у Хондурасу

ТЕГУСИГАЛПА - Свргнути предсједник Хондураса Мануел Зелаја повукао се из преговора са де факто лидером земље Робертом Микелетијем, чиме су доведени у питање напори да се ријеши вишемјесечна политичка криза у тој земљи, изазвана војним ударем крајем јуна.


Љевичарског предсједника Зелају свргнула је војска и протјерала га у егзил 28. јуна, али он се вратио у Хондурас и склонио се у бразилску амбасаду у главном граду.

„За сада мислимо да је ова фаза завршена", изјавила је Зелајина представница Мајра Махиа кратко послије састанка у хотелу гдје су одржавани преговори у последње три недеље.

Преговарач из Микелетијев тима Вилма Моралес рекла је да је Зелајино повлачење из преговора велико изненађење и да су они „и даље отворени за разговоре".

Сви покушаји да се постигне договор запели су на тачки да ли ће се Зелаја врати на власт, чији мандат истиче крајем јануара 2010. године.

Микелети је одбио да га поново врати на власт, наводећи као разлог одржавање предсједничких избора 29. новембра који би требали да дају легитимитет власти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog