Društvo

Петронијавић: Караџић неће промијенити став

БЕОГРАД - Радован Караџић неће до сутра промијенити став и неће пристати да неспреман уђе у судницу Хашког трибунала, изјавио је данас члан његове одбране Горан Петронијевић.


Након непојављивања Караџића на заказаном почетку суђења и одгађању процеса за сутра поподне Петронијевичћ је рекао да је то било и очекивано те поновио да је једино правилно рјешење за правичан почетак суђења да се одбрани омогући додатно вријеме за припрему процеса.

"Понуда коју нам је судија послао, а то је да Караџић уђе у судницу и онда као да се почне, па да се од свједока до свједока да одбрани још одређено вријеме, говори да би то вријеме у укупном збиру колико би трајало суђење било исто, само што би одбрана била у знатно неповољнијем положају када би ушла неспрема у почетак суђења", рекао је Петронијевић.

Оптимално вријеме за припрему одбране је, према његовим ријечима, годину дана, али су Караџић и његов тим спремни да уложе и додатни напор у наредних неколико мјесеци.

"Било какав изговор о одуговлачењеу поступка не стоји, јер спремна одбрана много течније учествује у процесу него неспремна", додао је Петронијевић.

Он је категорично одбацио могућност да Караџић сутра буде присиљен да се појави у судници.

"То би већ било превише", закључио је члан Караџићеве одбране адвокат Горан Петронијевић.

Радован Караџић није се данас појавио на почетку суђења пред Хашким трибуналом уз образложење да није имао довољно времена за припрему одбране.

Бивши предсједник Републике Српске брани се сам пред Трибуналом који га терети за ратне злочине током рата у БиХ.

Претресно вијеће одложило је поступак и наставак заказало за сутра у 14, 15 часова, те позвало Караџића да присуствује процесу.

Караџић је раније најавио да неће дозволити да се његов процес у Трибуналу претвори у фарсу, а 21. октобра је у писму судијама поновио да одбрана није добила довољно времена за припрему.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog