Politika

Oдноси Србије и Турске на највишем нивоу у историји

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић и предсједник Турске Абдулах Гул сагласили су се данас у Београду да су муђудржавни односи достигли највиши ниво у историји двије земље.


"Турска и Србија имају међособне односе који су засновани на пријатељству и безбједности. Иако немају заједничку границу, опет се осјећају као да су сусједи", рекао је Гул на заједничкој конференцији за новинаре са Тадићем на почетку дводневне посјете Србији.

Он је рекао да предсједник Србије размишља стратегијски о Србији и Балкану и поздравио визију развоја региона коју има Тадић.

Гул је истакао да је однос двије земље достигао ниво стратешког, те да се, осим на развоју политичких односа, ради и на развоју привредне сарадње.

Он је рекао да би крајем године требало да се реализује споразум о слободној трговини Србије и Турске и оцијенио да ће данас потписани споразуми двије земље обезбиједити оквир за привредну сарадњу.

Гул је истакао да су турске компаније заинтересоване да учествују у изградњи саобраћајног Коридора 10 кроз Србију.

Он је напоменуо да је у данашњу посјету Србији повео и бројну привредну делегацију у којој су и стручњаци за аутопутеве, индустријске зоне и претварање војних аеродрома у цивилне, те изразио увјерење да ће ускоро бити и конкрених резултата његове посјете Србији.

Тадић је рекао да Србија и Турска не дијеле истовјетно мишљење о питању Косова, али је нагласио да се односи двије земље не смију пореметити и да се мора учинити све како би се одржао висок ниво билатералних односа, као и сарадње у осталим регионалним питањима.

Он је истакао да су ове двије земље кључни партнери на Балкану, а да је Србија незаобилазан чинилац у рјешавању регионалних проблема.

Тадић је оцијенио као изузетно значајне за развој привредне сарадње пет споразума које су данас потписали представници влада Турске и Србије.

Предсједник Србије позвао је турске компаније да инвестирају у аутопут који би пролазио кроз Санџак и повезивао Србију и Црну Гору, као и у индустријску зону у Тутину.

Он је рекао да је Гулу данас пренио идеју о изградњи културно-образовног исламског центра на Кородору 10, надомак Београда, истичући да ће изградња овог центра бити прилика да Турска и Србија на тај начин допринесу бољем регионалном разумијевању и интеррелигијском дијалогу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog