Politika

Оружане снаге БиХ: У Авганистан сигурно, само док се изабере локација

САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је данас у Сарајеву да није спорна одлука о упућивању припадника Оружаних снага (ОС) БиХ у мировну мисију у Авганистан, већ само избор локације.


Истичући да одлуку о слању припадника ОС у Авганистан треба да донесе Предсједништво БиХ, Пендешова је подсјетила да Министарство одбране проводи активности за припрему евентуалног слања војника из БиХ у мировну мисију у овој земљи.

"Министарство одбране формирало је делегацију на чијем је челу био министар Селмо Цикотић, која је прије неколико мјесеци посјетила Авганистан и на основу тога направило безбједносну процјену о учешћу у ИСАФ мисији која је упућена Предсједништву", рекла је Пендешова у изјави новинарима.

Она је подсјетила да је задњи закључак Предсједништва да Министарство одбране што хитније предузме активности како би се у разговору са могућим земљама партнерима постигао највиши степен безбједности за припаднике ОС БиХ који ће бити ангажовани у Авганистану.

Према њеним ријечима, БиХ су партнерство у ИСАФ мисији понудили Велика Британија, Данска, Пољска, Њемачка, САД и Турска.

"Неке нуде логистичку подршку, што би значило мањи финансијски издатак, али ми морамо просудити који је ниво ризика", истакла је Пендешова, констатујући да свака мировна мисија има одређен степен ризика и да ниједна није у потпуности сигурна.

"Ништа није сигурно, само се покушава просудити који је најмањи могући ризик и на основу тога одобрати локација", објаснила је замјеник министра одбране Марина Пендеш.

Пендешова је прецзирала да би БиХ у Авганистан требало да пошаље између 100 и 130 пјешадинаца.

"Мисија није упитна, а не би требало да буде упитан ни новац ако смо озбиљни партнери НАТО и ЕУ", закључила је Пендешова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog