Svijet

Амнести: Израел Палестинцима ускраћује воду

ЊУЈОРК - Израел негира право Палестинцима чак и на минималне количине чисте питке воде, наводи се у извјештају организације за заштиту људских права "Амнести интернешнел".


У свом извјештају, који садржи 112 страна ова организација истиче да израелске рестрикције на снабдјевање воде дискриминишуће за Палестинце на Западној обали.

"Амнести интернешнел" истиче да је у Појасу Газе због израелске блокаде водоводни и канализациони систем дошао до "кризне тачке".

Израел тврди да је извјештај погрешан и да Палестинци добијају више воде него што је договорено мировним споразумом постигнутим деведесетих година.

У извјештају се наглашава да је потрошња код просјечног Палестинца око 70 литара дневно, док Израелци троше 300 литара дневно.

"Израел мора прекинути политику дискриминације и да Палестинцима хитно укине рестрикције за приступ води", изјавила је званичник "Амнести интернешнела" Донатела Ровера.

Према њеним ријечима, поједини Палестинци једва добијају 20 литара дневно, што је минимум препоручен у ванредним ситуацијама.

"Амнести интернешнел" наводи да Израел забрањује Палестинцима на Западној обали да копају бунаре, док је било случајева да су уништене цистерне и заплијењени резервоари са водом.

У извјештају се истиче да истовремено Израелци имају базене и зелене баште.

Портпарол израелске владе Марк Регев рекао је да је извјештај нетачан, оптужујући Палестинце за лоше руковођење воденим ресурсима.

Он је, такође одбацио тврдње да Израел не дозвољава Палестинцима да копају бунаре јер је Тел Авив одобрио 82 слична пројекта али су Палестинци само 26 спровели у дјело.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog