Svijet

У Шарм ел Шеику форум Кина - Африка

ПЕКИНГ - Кинески премијер Вен Ђиабао требало би да учествује наредног мјесеца на форуму Кина-Африка који се одржава у египатском одмаралишту Шарм ал Шеику, саопштио је данас портпарол Министарства иностраних послова Ма Заоксу.


Вен ће, током посјете Египту од 6. до 8. новембра, разговарати са египатским званичницима као и са званичницима афричких држава, изјавио је Ма на конференцији за новинаре.

Кина је посљедњих година појачала своје односе са Африком.

Током посљедњег форума Кина-Африка на којем је учествовало више од 40 шефова држава и владе у Пекингу 2006. године Кина је обећала да ће удвостручити своју помоћ Африци и да ће се ангажовати на развијању комерцијалних односа са овим континентом.

"Помоћ и подршка афричким државама је договорена на дужи период и она је настављена", изјавио је Ма новинарима додајући да ће план сарадње између Пекинга и афичког континента у периоду 2010-2012. бити усвојен током форума у Шарм ел Шејку.

Кина је све више присутна у Африци у секторима пољопривреде, енергетике, саобраћаја и ма потписане бројне уговоре којима се омогућава приступ енергетским и природним ресурсима у већем броју афричких држава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog