Društvo

БиХ и Бугарска: Сарадња у области образовања, науке и културе

САРАЈЕВО - БиХ и Бугарска потписале су данас у Сарајеву Програм сарадње у области образовања, науке и културе између двије земље.


Програм су потписали министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Средоје Новић и амбасадор Бугарске у БиХ Андреј Трански.

Новић је након потписивања истакао да се закључивањем овог програма сарадње у основи потврђује јачање научне, образовне и културне сарадње, што представља допринос унапређењу пријатељских односа двије земље.

"Овим ће се у основи створити и везе између универзитета, научно-истраживачких центара и других установа путем реализације заједничких научно-истраживачких пројеката, укључујући и заједничко учешће у европским и регионалним научним програмима и другим међусобно договореним облицима сарадње у области науке и технологије" - рекао је Новић.

Према његовим ријечима, активно се подржава сарадња и размјена искустава у области образовања, размјеном експерата, информација, документације у вези са структуром средњег и високог образовања, сарадњом предшколских, основних и средњих образовних институција, те упућивањем позива научницима и експертима у области образовања за учешће на међународним конференцијама, конгресима и симпозијумима који се одржавају на територији двије земље.

"Изузезно је значајно да ће сваке године на реципрочној основи бити додјељиване стипендије за постдипломско усваршавање, специјализације, научна истраживања са укупним трајањем до 35 мјесеци за вријеме важења овог прогама" - истакао је Новић, додајући да је Програмом предвиђено и изучавање и популаризација српског, хрватско, бошњачког и бугарског језика на универзитетима, те да ће у ту сврху бити вршена размјена лектора и предавача из језика и књижевности.

Он је навео да овај програм третира и боље упознавање са умјетничким и другим вриједностима двије земље, чиме ће, кроз размјену културних програма, креативних радника, специјалиста из умјетности, бити остварена и унапређена сарадња у заштити покретног и непокретног културног насљеђа спречавањем сваког илегалног увоза, извоза и трансфера културних вриједности у складу са законом.

"Посебно је битно што се програмом утврђује боља сарадња у заштити ауторских права у области умјетничке, наставне и научне литературе" - напоменуо је Новић.

Према његовим ријечима, грађани БиХ, који путују с циљем провођења овог програма, биће ослобођени плаћања трошкова виза за краћи боравак до 90 дана унутар шест мјесеци, а у складу са споразумом између Европске комисије и БиХ.

Он је најавио да ће надлежани органи, на основу овог програма, припремити нови споразум о међусобном признавању докумената о образовању, научним степенима и звањима који би замјенио постојећи који је потписан између СФРЈ и Народне Републике Бугарске.

"Осим политички добрих односа, за БиХ је изузетно важно да са Бугарском буду успостављена посебно добра сарадња у области образовања и културе. Није увијек довољно имати само добре политичке односе. Они могу да буду само оквир за успјешно јачање и развој других области и уколико искористимо све могућности које пружа овај програм увјерен сам да ће између грађана БиХ и Бугарске доћи знатно више до међусобног упознавања и разумијевања, а тиме ће се јачати и политички и други односи између двије земље" - рекао је Новић.

Трански је истакао да овај програм даје јасноћу шта се ради у области науке, културе и образовања и каквим средствима.

"Између Бугарске и БиХ је и до сада постојала сарадња у овим областима, што олакшава рерализацију овог програма. Иако се све земље тренутно налазе у условима кризе надам се да ћемо успјети да нађемо неопходна средства с циљем нашег бољег упознавања" - рекао је Трански.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog