Društvo

Бања Лука: Стицати знања о градњи у сеизмички активним подручјима

БАЊА ЛУКА - Учесници Међународне конференције о земљотресном инжењерству, која је одржана у Бањој Луци поводом 40 година од бањолучког земљотреса, закључили су да је потребно знатно већу пажњу посветити стручном оспособљавању кадрова за пројектовање и грађење објеката у сеизмички активним подручјима.


На тродневној конференцији, која је оцијењена као изузетно успјешна, предложено је да се у свим државама донесу одговарајући прописи и акти о управљању простором и градњи ради заштите од земљотреса.

На крају скупа констатовано је да је потребно приступити иновацији грађевинске регулативе из области пројектовања и грађења објеката у сеизмички активним подручјима, те да је у томе смислу најприхватљивије рјешење примјена европских прописа, такозваних евро кодова.

Истакнута је потреба за приступањем изради нових сеизмолошких карата на разним нивоима и у складу са европским прописима, као и приступање едукацији становништва са циљем предузимања превентивних мјера заштите од земљотреса.

Професор на Грађевинском факултету у Београду Мирко Ачић рекао је да је највећи значај ове конференције што су размијењена искуства и знања о овој области између стручњака из свих дијелова свијета.

"Мислим да ће бити велика корист баш за овај регион јер смо дали неке приједлоге да се појачају предмети у школама посебно на Архитектонск-грађевинском факултету. Нама велики проблем чине одређена неедукованост архитекти, јер се не може објекат пројектовати исти у сеизмички активним, као и у неактивним подручјима", рекао је Ачић и додао да је у сеизмички ризичним просторима веома битна едукација и становништва, јер је статистика показала да се 40 одсто страдања дешава из необавијештености и панике грађана.

Директор Института за земљотресно инжењерство и сеизмологију (ИЗИС) из Скопља Михаил Гаревски рекао је да је након 82 реферата, која су изложена на конференцији, закључено да би требало полако у праксу уводити "евро код осам" који се бави сеизмичким пројектовањем, те да би се требало повести више рачуно око едукације кадрова који би радили у области земљотресног инжењерства.

Он је изјавио новинарима након конференције да је један од кључних закључака и иницијатива за отварање независног Завода за сеизмологију земљотресног инжењерства, те да је веома корисно да постоји што више интернационалне и регионалне сарадње у области земљотресног инжињерства.

Директор Завода за изградњу Бање Луке (ЗИБЛ) Чедо Савић рекао је да је овом конференцијом стручна јавност доста добила, те да се нада да ће закључци конференције допринијети сигурнијој и стабилнијој ситуацију у региону.

Међународној конференцији о земљотресном инжењерству учествовали су свјетски експерти, научници и стручњаци из Русије, САД, Кине, Јапана, Индије, европских и држава региона.

Конференцију је организовао град Бања Лука, поводом 40 година од разорног земљотреса, док је саорганизатор бањалучки Завод за иградњу и Инситут за земљотресно инжењерство и сеизмологију из Скопља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog