Politika

Шпирићеви утисци из Љубљане

ЉУБЉАНА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да је са премијером Словеније Борутом Пахором договорено интензивирање економске сарадње и најавио долазак велике привредне делегације Словеније у БиХ у првом кварталу наредне године.


"Заједничка оцјена је да су односи између двије пријатељске земље добри и да је Словенија битан спољнотрговински и политички партнер БиХ", рекао је Шпирић након разговора са Пахором у Љубљани.

Он је том приликом захвалио Словенији на залагању њихових посланика у Европском парламенту за либерализацију визног режима БиХ и на подршци при избору БиХ за несталног члана Савјета безбједности УН.

"Оцијенили смо да треба учинити све да дође до интензивирања економске сарадње, а било је ријечи и о потреби ратификације многобројних споразума који би унаприједили све видове сарадње између Словеније и БиХ", додао је Шпирић.

Према његовим ријечима, незаобилазна тема разговора са словеначким премијером било је и рјешење старе девизне штедње.

"Радује ме да смо о томе имали јединствен приступ да се мора наћи правично рјешење, а Пахор је изнио и лични, а не став Владе, да у кратком времену треба радити на изналажењу правичног рјешења", рекао је Шпирић.

Током боравка у Љубљани делегација БиХ састала се са словеначким парламентарним одборима за спољну политику и за европска питања, а разговарало се о потреби да Словенија помогне у промовисању захтјева БиХ за бржим прикључењем ЕУ.

"Потребно је радити на додатном разумијевању да у БиХ напросто нису могућа револуционарна рјешења, него да треба обезбиједити њен еволутивни пут ка ЕУ", пренио је Шпирић словеначким парламентарцима свој став.

Према његовим ријечима, њих је интересовало шта је са бутмирским процесом и на који начин се у БиХ може ићи даље.

"Рекао сам да у БиХ, кад је год било на столу `све или ништа` било је ништа и да треба обезбиједити процес еволуције јер је ово вријеме када је могуће постићи минимални концензус о битним стварима", појаснио је Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је закључио да су "максималистичке игре - велике заблуде у БиХ".

"Треба радити на еволуцији и у том смислу сам их упознао да постоји спремност да се дође до неког минималног заједничког садржиоца", рекао је Шпирић и подсјетио на иницијативу лидера СНСД- а Милорада Додика за састанак политичких лидера у БиХ на чијем су дневном реду теме о којима је могуће доћи до заједничког политичког става.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog