Republika Srpska

Широки бријег: Основано удружење прерађивача алуминијума

МОСТАР - У Широком Бријегу основано је Удружење произвођача и прерађивача алуминијума у БиХ које ће, као један од првих задатака, тражити да се од 1. јануара наредне године обавезно примјењује Закон о измјенама и допунама Закона о електричној енергији.


Тим законом онемогућује се дискриминација потрошача, осигурава једнак третман с тарифним моделима и забрањује извоз струје из БиХ, док потребе домаће потрошње не буду у цјелости подмирене, саопштено је из предузећа "Алуминиј" из Мостара.

За предсједника Удружења, које је јуче основано, изабран је Тихомир Зовко, а за предсједника Управног савјета Удружења Предраг Човић.

Човић је навео да је алуминијумски сектор у БиХ годишње остварује око милијарду КМ промета и да је у времену кризе имао позитиван однос извоза и увоза.

Он је рекао да је оснивање Удружења уствари повезивање снага изузетно моћних субјеката алуминијумске индустрије који су више од 80 одсто извозно оријентисани и директно запошљавају око 2 000 радника, док с мањим прерађивачима ова бројка достиже чак 5 000 запослених.

Човић је напоменуо да у овом сектору још има неријешних питања попут цијене електричне енергије која годинама ствара значајне потешкоће, те недостатка стимулација са државног нивоа.

"Сада ћемо на тим старима радити заједнички и организовано, наступајући према институцијама на свим нивоима власти у БиХ да бисмо осигурали што повољније услове за пословање, развијање и отварање нових радних мјеста", рекао је Човић.

Оснивачкој скупштини, која је одржана у предузећу "Пресал екстружн" /Presal Extrusionу/ у Широком Бријегу, присуствовали су чланови Управе мостарског Алуминија и челници прерађивача алуминијума у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog