Republika Srpska

Руска влада: Аутовазу није одобрено отпуштање

МОСКВА - Руска влада демантовала је данас да је дозволила највећем руском произвођачу аутомобила компанији "Автоваз" да отпусти 20 000 људи, наводећи да ће им компанија понудити друго радно мјесто у сједишту групе или у граду гдје се налази фабрика.


"То није тајна да је ситуација у `Автовазу`, са економске тачке гледишта, таква да је неопходно да се укине велики број радних мјеста", наводи у саопштењу први замјеник руског премијера Игор Шувалов.

Он је објаснио да је ријеч о преквалификацији, што ће рећи да ће сваки запослени или радник на покретној траци имати право да одабере нови посао у другим секторима у `Автовазу`", укао и у граду Тољати, гдје је смештена фабрика.

Француска компанија "Рено" има 25 одсто удела у "Автовазу", 24,8 одсто има руска банка Тројка дијалог, а 25,1 руска холдинг компанија Ростекнологиј.

Почетком наредне године компанија "Автоваз" ће достићи дефицит од 76,3 милијарди рубаља (1,74 милијарди евра), плус 9,8 милијарди рубаља дуга добављачима, наводи Дементијев у извјештају, који је прије двије седмице припремио за владу.

Компанија "Автоваз" већ је најавила да планира да укине 27 600 радних мјеста, што је више од четвртине од 102 000 укупно запослених, како би зауставила пад пословања до кога је дошло због економске кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog