Politika

Тадић: У Србији неће бити база

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић је рекао да у Србији неће бити никаквих страних војних база и одбацио спекулације да ће будући Регионални центар за ванредне ситуације у Нишу бити руска база.


"У Србији неће бити војних база, осим база српске војске и због чињенице да смо прогласили војну неутралност", рекао је Тадић вечерас за РТС.

Тадић је најавио да Србија има најмеру да развија односе са НАТО унутар Партнерства за мир, која до сада није довољно искористила, те додао да ће ускоро именовати и амбасадора при Алијанси и отворити канцеларију, као што то имају и Русија и друге земље.

Предсједник Србије каже да српско-руски Регионални центар за ванредне ситуације у Нишу неће имати везе са војним присуством, него ће искључиво бити за интервенције у ванрендим ситуацијама.

Он је навео да Србија иде ка чланству ЕУ, а да то није могуће ако на својој територији има страну војну базу.

Тадић је истакао да ће тај регионални центар бити стратегијски важан, с обзиром на пожаре, који се дешавају у региону, наводећи да је захвалан Русији што ће дио своје опреме и технологије за гашење пожара, у чему има велико искуство, да стационира у Србији.

Он је рекао да ће то подићи кредибилитет Србије, која "треба да буде атрактивна земља за чланство у ЕУ", те да ће је један такав центар учинити атрактивнијом.

Тадић је истакао да треба изградити нови дух споразумијевања у региону југоисточне Европе, наводећи да све земље треба да стреме ка ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog