Politika

Mилишић: Додикова иницијатива је добродошла

САРАЈЕВО - Свака добронамјерна иницијатива има пуну подршку међународне заједнице и ЕУ, изјавио је портпарол ОХР Олег Милишић, коментаришући предстојећи састанак представника странка у БиХ, који је у Бањoj Луци заказао лидер СНСД Милорад Додик.


Милишић је рекао да изабрани представници БиХ и њене демократске институције морају преузети одговорност за будућност ове земље и када то учине имају пуну подшку међународне заједнице и ЕУ.

"Изабрани представници воде ову земљу и морају преузети одговорност за њену будућност, а међународна заједница је у БиХ инвестирала значајан капитал и из тог разлога се наставља и њена улога у обезбијеђивању напретка ове земље", рекао је Милишић.

Он је напоменуо да је међународна заједница уложила, како финансијски тако и људски и политички капитал, због чега јој је циљ да обезбиједи да БиХ постане мирна и демократска држава која напредује ка интеграцији у евроатлантске институције.

Према његовим ријечима, међународна заједница ће наставити да ради у оквиру свог мандата да обезбиједи подршки Дејтонском мировном споразуму и да држава БиХ даље напредује у реформама.

Предсједник СНСД Милорад Додик 23. октобра позвао је представнике свих странака заступљених у Парламентарној скупштини БиХ да у петак, 30. октобра дођу у Бању Луку да би покушали да нађу рјешења за проблеме у вези са визном либерализацијом и европским интеграцијама.

Дневни ред састанка садржи осам тачака, међу којим је извјештај предсједавајућег Савјета министара БиХ о раду ове институције, договор о именовањима, односно попуњавању упражњених мјеста у органима БиХ, те о испуњавању преосталих обавеза БиХ у процесу укидања визног режима, рекао је извршни секретар СНСД Рајко Васић.

На дневном реду је и Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Омбудсман РС, припреме за активности у вези са статусом БиХ као несталне чланице Савјета безбједности УН.

Учесници састанка требало би да разговарају и о модалитетима и процедурама које се односе на могуће уставне промјене.

"Ту, прије свега мислимо на повећање броја посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, начин избора и повећање броја делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, усаглашавање одредбе Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима у погледу избора чланова Предсједништва БиХ, преношење надлежности са Предсједништва БиХ на Савјет министара БиХ, односно буџет и међународне финансијске трансакције", прецизирао је Васић.

Он је потврдио да би тема састанка био и стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом и буџетско планирање за 2010.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog