Politika

Алкалај. БиХ и НАТО партнери

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај рекао је да се са правом може рећи да је БиХ данас партнер НАТО, те да се од примаоца међународне помоћи земља трансформисала у партнера способног да помаже другима.


Алкалај је на отварању годишњег састанка Атлантске савјетодавне групе за политику (АПАГ), Евроатлантског партнерског савјета (ЕАПЦ) на Јахорини, истакао да је БиХ свјесна да су НАТО интеграције сталан процес садржан од готово бескрајног прилагођавања и усвајања реформи.

У саопштењу Министарства иностраних послова БиХ наводи се да је Алкалај током уводног говора на отварању овог скупа истакао да је БиХ до сада испуњавала све преузете обавезе у области НАТО интеграција у рекордном времену.

Он је нагласио да је БиХ прије само 15 дана изабрана за несталног члана Савјета безбједности УН, чиме је реализован један од главних спољнополитичких циљева.

Говорећи о НАТО интеграцијама, Алкалај је подсјетио да је БиХ, након одлуке Предсједништва БиХ, 2. октобра ове године предала захтјев за добивање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП) генералном секретару Алијансе Андерсу Фогу Расмусену.

Он је напоменуо да су ријечи генералног секретара НАТО-а, изречене том приликом, биле охрабрујуће за БиХ.

Алкалај је позвао партнере да подрже БиХ како би преовладао став да је земља спремна за чланство у НАТО-у, а као један од примјера навео је успјешно реализовану војну вјежбу НАТО-а "Здружени напор 2009", одржану у септембру у Бањoj Луци.

Министар иностраних послова БиХ је значајан дио говора посветио и приближавању БиХ Европској унији, либерализацији визног режима за грађане БиХ, те значају који се придаје регионалној сарадњи и односима са сусједима, наводи се у саопштењу.

Алкалај је рекао да БиХ, сада када је испунила своје обавезе, очекује фер третман и објективну процјену Европске комисије базирану на постигнутом, те да њеним грађанима треба омогућити да без виза путују у земље ЕУ.

Закључујући говор, он је нагласио да БиХ има енергије, одлучности и несаломљиву вољу да створи бољу будућност својим грађанима, те да снажно вјерује како ће та будућност бити заједничка, у оквирима евроатлантских структура.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog