Politika

Инцко о бањолучком састанку: Не коментарише, али поздравља напор

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас није директно коментарисао састанак лидера парламентарних странака у БиХ, који је на иницијативу предсједника СНСД-а Милорада Додика заказан за сутра у Бањој Луци, рекавши само да поздравља сваку домаћу, искрену и поштену иницијативу да се покрене дијалог међу политичким лидерима.


Инцко каже да нема тачне податке колико политичара ће учествовати на сутрашњем састанку у Бањој Луци.

"Међународној заједници би било драго да се све ствари ријешавају у земљама које су кандидатске или потенцијални кандидати за ЕУ, јер би то био један знак зрелости и напретка. Ако то није могуће, као што то није лако ни у неким другим земљама, ми смо спремни да помогнемо и да олакшамо тај процес", рекао је Инцко на данашњој конференцији за новинаре, која је одржана поводом представљања рада Европског покрета у БиХ.

Осврћући се на бутмирски процес Инцко је истакао да је он лично подржавао те разговоре и да је ОХР био мјесец дана укључен у њихове припреме и одвијање.

"Процес дијалога у БиХ биће дугачак и ово је само почетак. Имамо примјер Шпаније, гдје је процес креирања Устава трајао чак тридесет година и у суштини још траје. У Шпанији, такође, живе три народа и то је сада једна успјешна држава и примјер модерне земље која је средила своју прошлост. Та земља ће као предсједавајућа ЕУ сигурно допринијети да БиХ иде корак даље", истакао је Инцко.

Амбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг рекао је да не зна ко ће доћи а ко не, на сутрашњи састанак у Бањалуци.

"У случају да се могао постићи дијалог на локалном нивоу не би било потребно ни организовати разговоре као што су били бумирски. Били смо задовољни вијешћу да је покренут прудски процес, али смо свједоци како је завршио. Подстакли смо нове разговоре и то је наш покушај да се нешто учини. Посљедња догађања су покушај да се реватилизују разговори домаћих политичара", истакао је Хедберг.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog