Politika

На сутрашњем састанку заборавити и Бутмир и Пруд и април

БАЊА ЛУКА - Лидери политичких партија у Републици Српској сматрају да се на састанку предсједника странака, које дјелују у Парламентарној скупштини БиХ, који је сазвао лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик, не треба враћати бутмирском процесу, а јединственог су и става да одговоре на најважнија питања у РС и БиХ треба да дају институције, а не априлски, прудски, бутмирски или неки други процес.


Предсједник Српске демократске странке Младен Босић није конкретно одговорио на питање да ли ће се одазвати позиву или неће него је поновио став Предсједништва СДС-а да би Додик требало да откаже састанак пошто су све бошњачке странке одбиле његову иницијативу, због чега она не може ни довести до напретка у односима у БиХ.

Пошто је једна од предложених тачака дневног реда састанка "Активности на даљем путу БиХ у НАТО савез", СДС подсјећа СНСД да је на заједничком састанку руководстава ових партија постигнут договор о расписивању референдума грађана РС о уласку у НАТО.

Потпредсједник Партије демократског прогреса Слободан Наградић изјавио је да састанак треба отказати, ако политичке странке из Федерације БиХ не потврде своје учешће.

"Уколико се позиву одазову само представници политичких странака из РС, у том случају такве састанке треба да сазива предсједник РС, а не лидер једне партије", сматра Наградић.

Према његовим ријечима, политичке странке из ФБиХ својим неучешћем показаће да нису за дијалог у БиХ и да и даље гаје илузију да ће неко други умјесто њих донијети рјешење за кризу у БиХ.

Лидер Демократског народног савеза Марко Павић рекао је да је ДНС отворен за разговоре, али да неће учествовати у разговорима гдје су теме бутмирски процес и Устав БиХ.

"За нас је Бутмир завршен. То је био покушај насилне централизације БиХ и преноса овлаштења на један народ у БиХ", рекао је Павић.

Он је додао да су теме састанка који је иницирао лидер СНСД-а два најкрупнија питања за која је ДНС заинтересован - либерализација визног режима и пут БиХ ка ЕУ, те да ће се због тога одазвати Додиковом позиву.

"Али разговоре о уставним промјенама, посебно на начин какав је био замишљен у Бутмиру, немамо разлога да прихватимо", рекао је Павић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да на састанак није позван будући да СП не учествује у власти на нивоу БиХ, али да ће се сигурно одазвати ако се буде ширио круг учесника.

"Све странке треба да се одазову јер није важно гдје ће бити састанак него је важно да се коначно покрене дијалог и да се схвати, као што је тек сад схватила и ЕУ, да одговорност у БиХ морају преузети домаћи политички актери", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, ЕУ је много закаснила са тим ставом али је добро да је дошао у овом тренутку када се разговори већ воде.

Лидер СНСД-а Милорад Додик заказао је за сутра у 11.00 часова у Бањој Луци састанак предсједника странака које су парламентарне на нивоу БиХ.

На нивоу БиХ дванаест је парламентарних странака: СНСД, СДС, ПДП и ДНС из РС, те ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, Народна странка "Радом за бољитак", Странка за БиХ, Странка демократске акције, Социјалдемократска партија БиХ, Демократска народна заједница и Босанска патриотска странка из Федерације БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog