Svijet

ФБИ: Напад није дио ''шире терористиче завјере''

ВАШИНГТОН - Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је да прошлонедељни напад у војној бази Форт Худ, у којем је војни психијатар Нидал Малик Хасан убио 13 особа, није био дио „шире терористичке завјере".


ФБИ је навео да не располаже информацијама које би указале да је поред мајора Хасана, што се тиче овог напада, било још завјереника, као ни да је он био дио „шире терористичке завјере", пренио је Би-Би-Си.

Амерички званичници су претходно саопштили да је Хасан (39) прошле године био у контакту са радикалним свештеником из Јемена Анваром ал-Алвакијем, жестоким противником Америке и симпатизером Ал Каиде.

Та информација је предочена федералним властима које су, међутим, закључиле да је контакт Хасана и Алвакија имао везе са његовом професијом и да ништа није указивало на то да планира напад или прати нечије наредбе, навео је Ројтерс.

Мајор Хасан, који је убио 13 особа и ранио 30, пробудио се из коме и поново је свјестан.

Мотиви напада за сада нису познати, али се претпоставља да Хасан, Американац палестинског порекла, није желио да га пошаљу у Авганистан и да је покушавао да напусти војску.

Форт Худ, где је смјештено око 40.000 војника, познат је као центар одакле су амерички војници упућивани у Ирак и Авганистан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog