Svijet

Вахиди: Русија не би смјела попустити под страним притиском

ТЕХЕРАН - Ирански министар одбране Ахмад Вахиди рекао је данас да би Русија требала да испоштује уговор о продаји противракетног система Техерану и да не попусти под спољним притиском.


Амерички државни секретар Хилари Клинтон похвалила је Русију током протеклог мјесеца јер није испоручила наоружање Ирану, који је у спору са Западом око намјене нуклеарног и ракетног програма.

Израел сматра да би противракетни систем "Ес-300" могао бити употребљен за одбрану иранских нуклеарних постројења од потенцијалних напада из ваздуха.

Вахиди је истакао да Иран има уговор са Русијом о куповини система.

"У вези са куповином система `Ес-300` имамо уговор са Русијом и мислим да не би било погодно за Москву да у свијету буде сматрана као несигуран партнер. Москва би требала да поштује уговор и да не буде под утицајем циониста. Наравно да се надамо да ће ово питање бити ријешено што је прије могуће", рекао је Вахиди, преноси ирански дневник "Сијасат-е Роуз".

Утицајни посланик у иранском парламенту Аледин Буруџерди је почетком седмице, такође рекао да Русија треба да одржи ријеч по питању продаје противракетног система Ирану.

Замјеник руског премијера Сергеј Иванов рекао је током протеклог мјесеца да "до није било сличних испорука".

Систем "Ес-300 ПМУИ", познат је на Западу по имену "ЕсА-20" може да обара крстареће пројектиле и летјелице. Може да гађа мете удаљене до 150 километара и путује брзином већом од два километра по секунди./крај/дл

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog