Svijet

Браун се извињава ''дјеци имигрантма''

ЛОНДОН - Британски премијер Гордон Браун упутиће извињење због улоге Велике Британије у слању хиљада дјеце као имиграната у бивше колоније током 20. вијека, сазнаје мрежа Би-Би-Си.


У писму Кевину Барону, предсједавајућем здрваствене комисије владе која ради на овом питању, Браун је навео да је сада право вријеме за Велику Британију да се извине за активности претходних влада.

"Важно је да саслушамо преживјеле и жртве ове погрешне политике", наводи се у писму Брауна.

Барон је рекао да је веома задовољан што је добио писмено саопштење Брауна.

"Након консултација са организацијама које су директно укључене у дјечју имиграцију извињење ће услиједити почетком наредне године", рекао је Барон.

У оквиру Програма дјеца имигранти, који је окончан прије 40 година, сиромашну дјецу држава је слала у "бољи живот" у Аустралију и Канаду, међутим многи су злостављани и завршили су посебним институцијама, па чак и лудницама, или као радници на фармама.

Аустралијски премијер Кевин Рад упутиће сутра јавно извињење за 7 000 британских имиграната, "заборављених Аустралијанца" и признати злостављање и патњу којој је било изложено око 500 000 дјеце на фармама, у сиротиштима и дјечјим домовима у веома тешким условима између 1930. и 1970. године.

Већини дјеце, коју су британске власти натјерале у имиграцију, погрешно је речено да су им родитељи мртви и да их тамо гдје иду чека живот обиља.

Велики број родитеља нису ни знали да су им дјеца, од којих су неки били стари три године, послата у Аустралију.

Агенције за бригу о дјеци сарађивале су са владом и слале сиромашну дјецу у "свјетлу будућност" чиме су снабдијевали, како се тада говорило, бившу колонију "добром бијелом робом".

У многим случајевима учени су само да раде на фарми, а многи су прошли прави пакао трпећи физичко, психичко и сексуално злостављање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog