Svijet

Након британског, извинио се и аустралијски премијер

ЛОНДОН - Аустралијски премијер Кевин Рад извинио се данас више стотина хиљада људи, од којих су неки британски имигранти, који су као дјеца под државном заштитом били злостављани или занемаривани.


Рад је изразио "дубоко жаљење" за бол узрокован дјеци и њиховим породицама.

Он је изразио наду да ће национално извињење помоћи у да "бол буде залијечен" и да бити "прекретница" у историји Аустралије.

Око 500 000 "заборављених Аустралијанаца"" злостављано је или занемаривано у сиротиштима и дјечијим домовима у периоду од 1930. до 1970. године.

На церемонији у Канбери присустовало је више стотина лица примораних на миграцију у Аустралији када су били млади, од којих око 7 000 још живе на том континенту.

Аустралијски премијер упутио је извињење дјеци мигрантима која су из Велике Британије након рата одведена у Аустралију, често и без пристанка родитеља.

Британска влада је јуче саопштила да ће се британски премијер током идуће године извинути за политику присилне миграције.

У склопу програма за дјецу мигранте Велика Британија је слала сиромашну британску дјецу у "бољи живот" у Аустралију, Канаду и друге држав

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog