Društvo

''Глас Српске'': Петрић има плату као премијер РС

БAЊA ЛУКA - Директор Банског двора Културног центра Милорад Петрић у финансијском плану за идућу годину од града Бања Лука тражио је да се плате запослених у овој установи повећају и да се из буџета града издвоји чак 730.000 КМ за њихова примања, а само 120.000 за културни програм.


У Банском двору укупно је 37 запослених, који би према тој рачуници имали просјечну плату од 1.644 КМ. ''Глас Српске'' незванично сазнаје да Петрић мјесечно зарађује 4.500 КМ, плус минули рад, док уредници програма имају плату од 2.000 КМ.

Лист наводи да Петрић има плату као премијер РС, односно већу од плате министара у Влади РС, који мјесечно зарађују 3.500 КМ и од потпредсједника Владе, који прима 4.000 КМ.

Занимљиво је да док Петрић тражи још веће плате за запослене у Банском двору, Влада РС најављује умањење плата министрима за 15, а свим владиним службеницима за 10 одсто, пише "Глас Српске".

И док се управа Банског двора бори за плате, културни садржаји које нуде Бањолучанима, према мишљењу културних и јавних радника и грађана, никада нису били на нижем нивоу.

Књижевник Зоран Костић сматра да Бански двор "преживљава духовну кому" са почетком мандата актуелног директора ове институције.

Академски сликар Михаило Ракита сматра да је проблем Банског двора настао када је добио директора који "не зна шта је то култура".

"Доласком Петрића за директора, Бански двор је полако почео да одбија своје посјетиоце. Постоје људи који су плаћени да се култура не развија, који су плаћени да буду њени кочничари. Сматрам да је цијена којом су запослени у Банском двору плаћени врло малена за опструкције и оно што су урадили на уништавању културе", истакао је Ракита.

Из буџета града Бања Лука за дјелатност Банског двора ове године издвојено је 1,9 милиона КМ, а прошле године 1,4 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog