Društvo

Злоупотреба права дјеце у поступцима развода брака

БАЊА ЛУКА - Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац рекла је да ова институција највише жалби добија у вези сa злоупотребама права дјеце у поступцима развода брака.


"Дјечија права највише се злоупотребљавају и њима се манипулише током развода брака. Умјесто да се договоре с ким ће дијете живјети, како и када ће га виђати, родитељи све институције увлаче у ту причу, јер нема договора. У том случају испашта дијете", рекла је Нада Граховац новинарима у Бањој Луци.

Она је додала да ти поступци углавном трају годинама, јер центри за социјални рад требају времена да утврде стварно стање, а до тада су већ наступиле посљедице за дијете.

"Ту се дефинитивно неке ствари морају мијењати", истакла је Нада Граховац током посјете вртићу "Плави чуперак" у Бањој Луци, поводом 20 година од потписивања Конвенције о правима дјетета.

Она је истакла да је дјецу лако научити њиховим правима, ако их одрасли знају.

Граховчева је оцијенила да је садржај Конвенција није познат многим одговорним лицима, због чега треба радити на њиховој едукацији.

Наводећи да је тешко издвојити које се право више или мање крши, она је истакла да минимум права подразумијева право на живот, име, здравствену заштиту, образовање, живот без насиља и експлоатације.

"Покушавамо рећи да је брига о дјеци обавеза свих. Немогуће је рећи да су то само родитељи, школа или само центри за социјални рад. Родитељи имају примарну обавезу и одговорност, али школа је та која одмах иза њих мора препознати проблем које дијете има, а затим цетри за социјални рад, медији и политирачи морају да раде у најбољем интересу дјетета. То је основни захтјев Конвенције", поручила је Граховац.

Она је додала да је у РС, упркос томе што много тога у заштити права дјеце може бити боље, створена позитивна клима, јер је успостављена комуникација између надлежних институција, које су показале спремност да системски дјелују.

Граховац је навела да се то најбоље види посљедњих пет дана у Модричи, гдје је централна свечаност обиљежавања Међународног дана дјетета, а гдје су полиција, суд и Центар за социјални рад данима у знаку годишњице и показују да им је стало да раде за добробит дјеце, која су приоритет сваког друштва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog