Politika

Tихић: Именовали смо Ахметовића, ваљда ћемо сад и остале

САРАЈЕВО - Лидер СДА Сулејман Тихић изразио је увјерење да ће послије именовања Садика Ахметовића за министра безбједности БиХ услиједити договор странака владајуће већине о именовањима на главним позицијама у институцијама БиХ.


Тихић је изјавио да је у разговору са члановима Савјета за провођење мира /ПИК/ на састанку у Сарајеву указао на "блокаду именовања у Савјету министара БиХ", појаснивши да је "процес избора министра безбједности сада деблокиран".

"Вјерујемо да ће након именовања Ахметовића услиједити договор између парламентарних странака владајуће већине и да ћемо концептуално и принципијелно ријешити именовања на главним позицијама у институцијама БиХ", навео је Тихић.

Он је навео да је чланове ПИК-а информисао о ситуацији у Мостару, гдје још није изабран градоначелник, и о постојању споразума између СДА и ХДЗ-а БиХ према коме је у првом мандату градоначелник требало да буде Хрват, а у наредном Бошњак.

"Јасно само упознао присутне да постоји споразум између СДА и ХДЗ-а БиХ. Од тог споразума одустао је ХДЗ БиХ и није могуће створити парламентарну већину за избор градоначелника", рекао је Тихић новинарима.

Он је нагласио да ПИК и ОХР морају деблокирати тај процес.

Према Тихићевим ријечима, између СДА и ХДЗ-а БиХ никада није било љубави, већ је ријеч о партнерским односима, који се погоршавају.

"ХДЗ БиХ није био коректан према ономе што је СДА учинила за њега, поготово 2006. године када су били у изузетно тешкој ситуацији", рекао је Тихић.

Он је указао и да "већ два мјесеца постоји блокада именовања министра просторног уређења у Влади ФБиХ што отежава рад тог министарства и Владе".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog