Politika

Да ли је могуће истовремено бити за ОХР и за европске интеграције?

САРАЈЕВО - Потпредсједник Странке за БиХ Бериз Белкић изјавио је данас да је кључно питање које су му поставили представници Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК) било да ли је контроверзно залагати се за европске интеграције, а истовремено бити суздржан према одласку ОХР-а и сматрати да нису створени услови за његову трансформацију у канцеларију специјалног представника ЕУ.


Белкић је истакао да је изнио аргументацију Странке за БиХ да нису испуњени свих ''пет плус два'' циљева и услова за затварање ОХР-а и да постоје блокаде које треба отклонити уз помоћ Канцеларије високог представника, па тек онда разговарати о њеној трансформацији у канцеларију специјалног представника ЕУ.

"За БиХ је прихватљива трансформација ОХР-а, уз рјешење ових претходних питања и уз услов да будућа структура у БиХ задржи тзв. резидуална овлаштења. Неопходно је присуство ЕУФОР-а са овлаштењима како би могао спријечити антидејтонско дјеловање", рекао је Белкић.

Он је истакао да је за Странку БиХ централно питање државна имовина, истичући став ове партије да је држава БиХ власник имовине, што је потврђено и судским пресудама.

Кад је ријеч о уставним промјенама, Белкић је поновио да ентитетско гласање и даље сматра за кључни узрок нефункционалности земље.

''Задржавањем ентитетског гласања обезврјеђују се и добра уставна рјешења'', рекао је Белкић.

Он сматра да је важно да се задржи неопходност усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима, као и непосредан избор предсједника и два замјеника предсједника, односно Предсједништва БиХ.

Белкић је рекао да је предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић пред сједницу ПИК-а добио високу температуру и није био у могућности да обави лично излагање пред члановима Управног одбора ПИК-а.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog