Politika

Majкићева: Буџет неће проћи у парламентарној процедури

БАЊА ЛУКА - Буџет заједничких органа БиХ, који су два члана Предсједништва БиХ, Харис Силајџић и Жељко Комшић, утврдили прегласавајући српског члана Небојшу Радмановића, увећавши на своју руку износ за 21 милион КМ у односу на приједог Савјета министара БиХ, неће добити подршку у парламентарној процедури, рекла је замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић.


"Требала нам је година дана да Фискални савјет БиХ одреди смјер којим ће се кретати БиХ и ентитети. Када смо то направили, а Фискални савјет БиХ јасно рекао границе у којима се морамо кретати, одједном се догодили да Предјседништво БиХ, као и прошле године, прави циркус са буџетом", изјавила је Мајкићева.

Она је образложила да је недопустиво повећање буџета у тренутно тешкој ситуацији за потребе одрживог повратка, рекавши да ће ова проблематика бити ријешена ревидираном Стратегијом повратка, али када она буде правично урађена.

"Била је направљена стратегија повратка, али је затражено да се поред повратка изједначе и друга два права, односно правична надокнада и замјена. Министар за људска права и избјеглице БиХ Сафет Халиловић није желио да разумије све захтјеве. Јасно смо рекли да ће ова стратегија по хитном поступку бити усвојена, чим се у њу уврсте сва три права", рекла је Мајкићева.

Она је навела да не могу проћи захтјеви који у процесу повратка одговарају искључиво Бошњацима, што је случај са увећањем овогодишњег буџета за те намјене.

Мајкићева је закључила да представници српског народа неће подржати буџет, јер сви смањују трошкове на захтјев финансијских институција, те да је у овом економски тешком тренутку нужно направити уштеде са свих страна.

Она је посебно указала на проблеме енормног трошења буџета за потребе Оружаних снага БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog