Društvo

Смањује се број пацијената на лијечењу у иностранству

БАЊА ЛУКА - Захваљујући улагањима у здравствени сектор у Републици Српској број пацијената који се упућују из Српске на лијечење у иностарнство се смањује из године у годину, изјавила је службеник за односе с јавношћу Фонда здравственог осигурања РС Николина Душанић.


Она је навела да је за девет мјесеци ове године на лијечење ван РС упућено 5 800 пацијената, док је прошле године на лијечење у иностранство упућено 7 500 пацијената.

Душанићева је констатовала да се од 2006. године константно смањује број услуга које нису могле да буду пружене у РС, због чега су пацијенти упућивани у иностранство, појаснивши да се углавном радило о сложеним дијагностичким процедурама, као што су коронографија и уграђивање стента, што је сада могуће урадити и у бањалучком Клиничком центру.

Према њеним ријечима, у наредном периоду биће настављена стратешка улагањима у здравство.

"У оквиру тога почела је изградња Центра за радиотерапију у бањалучком Клиничком центру, а планирана је и изградња Центра за кардиохирургију тако да неће више бити потребе да се у иностранству лијече пацијенти обољели од кардиоваскуларних и малигних болести", рекла је Душанићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog