Društvo

Oмбдусмани ФБиХ: У "најцрњем свјетлу" о раду Исламске заједнице

САРАЈЕВО - Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ сматрају да су омбудсмани ФБиХ у свом извјештају "у најцрњем свјетлу" представили рад Исламске заједнице у БиХ током прошле и првих шест мјесеци ове године.


Керим Лучаревић, посланик БПС-а Сефер Халиловић, на чији приједлог је усвојен закључак којим се осуђују дијелови извјештаја омбудсмана, сматра да омбудсмани овим извјештајем на неки начин крше људска права.

"Омбудсмани се требају бавити заштитом људских права, али овим извјештајем они та права на неки начин крше. Извјештај се бави политикантством и могуће је да је он направљен по нечијем задатку", закључио је Лучаревић.

Мухамед Морањкић, посланик БОСС-а претпоставља да су и омбудсмани под утицајем одређених снага, највјероватније из међународних кругова, "којима је стало да од БиХ праве црну рупу".

Посланик СДА Исмет Османовић сматра да је скандалозан извјештај омбудсмана, који су прије два дана већином гласова одбацили посланици Представничког дома федералног парламента.

Он је рекао да је недопустиво да званична институција, која се по закону мора бринути о људским правима, назива врх једне вјерске заједнице радикалним и клерикалним.

Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ су на сједници прије два дана већином гласова одбацили извјештај омбудсмана ФБиХ.

Омбудсмани Есад Мухибић, Вера Јовановић и Бранко Рагуж су у извјештају, између осталог, навели да политички притисци на медије, осим из центара политичке моћи и мафијашких и криминалних центара, долазе и из радикалних клерикалних кругова, прије свега врха Исламске заједнице БиХ.

Омбудсмани тврде да највише притиске трпи информативни програм ТВ ФБиХ, посебно уредници и новинари емисије "60 минута".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog