Politika

Joсиповић води у анкетама за предсједникa Хрватске

ЗАГРЕБ - Кандидат СДП-а Иво Јосиповић води са најмање десатак процената разлике у односу на остале кандидате у предсједничкој трци у Хрватској - показује анкета "Јутарњег листа".


Јосиповић добија 27,6 одсто гласова међу бирачима који ће сигурно изаћи на изборе.

За разлику од Јосиповића коме нико не угрожава водећу позицију, градоначелник Загреба и бивши Јосиповићев партијски друг Милан Бандић води велику борбу за улазак у други круг са Наданом Видошевићем.

Видошевић, за ког би гласало 12,7 одсто анкетираних грађана, за Бандићем заостаје тек неколико постотака (разлика међу њима је унутар границе статистичке погрешке).

Ако се оствари оно чега се највише прибојавају у СДП-у, дакле ако Бандић уђе у други круг, он ће се ипак морати озбиљно потрудити да однесе коначну побједу. Истраживање показује да би само у случају да се у другом кругу нађу Бандић и ХДЗ-ов кандидат Андрија Хебранг загребачки градоначелник лако побиједио и постао предсједник државе.

Али Хебранг има мале шансе за улазак у други круг, јер према овој, али и другим анкетама, осваја мање од десет одсто гласова. Он тешко може доћи до финала предсједничке трке иако његова странка посљедњих дана улаже максималне напоре у његову промоцију.

Много је реалније да се Бандић у другом кругу суочи са Јосиповићем, а у том случају СДП-ов кандидат има веће шансе за побједу. Према садашњем стању, Бандића би у другом кругу побиједио и Видошевић.

И док Бандићев рејтинг углавном "стоји на мјесту", упркос јакој кампањи коју је почео 5. новембра, објава кандидатуре и почетак кампање позитивно су се одразили на рејтинг Драгана Приморца. Бивши ХДЗ-ов министар готово се изједначио са Хебрангом, јер је добио подршку 8,1 одсто испитаника, а иза себе је оставио и ХНС-ову кандидаткињу Весну Пусић.

Будући да је неодлучних бирача 15 одсто, кандидати се у кампањи неће морати борити само за њихове гласове, већ ће можда кључно бити и "отимање" већ опредијељених бирача. То би могло бити пресудно за улазак у други круг, поготово што је управо на десном центру највећа дисперзија гласова између Бандића, Видошевића, Хебранга и Приморца).

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog