Društvo

Српске новине у слободној продаји у Хрватској

ЗАГЕБ - Почетком децембра на киосцима широм Хрватске појавиће се недељник српске националне заједнице у РХ "Новости" које навршавају пуну деценију свог редовног излажења, а сада ће се наћи у слободној продаји.


Уз чињеницу да су ово прве новине неке националне мањине у Хрватској које ће се продавати на киосцима, "Новости" ће бити и прве домаће новине на медијском тржишту које користе и ћирилицу.

Наиме, овај недељник се штампа на два писма - латиницом и ћирилицом - а његови новинари и сарадници такође пишу на пишу на српском и стандарду српског језика који се користи у Хрватској, којим говоре Срби и Хрвати.

"Новости" заједнички издају Српско народно вијеће из Загреба и Заједничко вијеће општина из Вуковара, а финансирају се као и остали мањински листови из државног буџета преко Савета за националне мањине РХ.

У последње време недељник је знатно ојачао своју редакцију, у којој је и неколико познатих новинара из "угашеног" сплитског "Ферала", као што су Маринко Чулић, Виктор Иванчић, Игор Ласић и Срећко Пулиг.

Како је најављено, у "Новостима" ће редовно гостовати и Игор Мандић, који се у последње вријеме ретко појављује у хрватској штампи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog