Politika

Meсић: Стагнирају односи БиХ и Хрватске

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске Стјепан Месић рекао је данас у Сарајеву да се може рећи да су у неким питањима односи Хрватске и БиХ у стагнацији, а, прије свега, то се односи на градњу Пељешачког моста, имовинско-правна питања, границу и економску сарадњу по европским стандардима.


"Чињеница је да ми већ предуго не успијевамо сазвати сједницу Међудржавног вијећа, а то значи да ипак постоје неки неспоразуми које би требало што прије разријешити. " - истакао је Месић на конференцији за новинаре након сусрета са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем.

Према његовом мишљењу, то значи да ресорана министарства морају да помогну да та питања буду покренута, јер је дошло до смањења економске размјене.

"Све се то може поправити уз добру вољу и једне и друге стране" - истакао је Месић и додао да постоји политичка воља да међусобни односи буду унапријеђени.

Месић, којем је ово била опроштајна посјета БиХ у функцији предсједника Хрватске, рекао је да су га Комшић и Силајџић обавијестили о тренутном стању у БиХ.

"БиХ има два најважнија спољнополитичка циља, а то је улазак у ЕУ и НАТО, који је ближе. Хрватска је заинтересована да се БиХ омогући да што прије уђе у НАТО" - истакао је Месић.

Комшић је рекао да су Силајџић и он замолили Месића за разумијевање и подршку Хрватске и њега на путу БиХ према НАТО и ЕУ.

"У овом тренутку НАТО је ближе и важан, па смо замолили за подршку Хрватске као члана НАТО-а да се све што је опредјељење БиХ ка НАТО не веже за тренутне политичке процесе, односно тзв. бутмирске преговоре" - истакао је Комшић, додајући да и Хрватска има интерес да БиХ убрзо буде чланица НАТО.

Силајџић је навео да је Месић представљао аутентичан демократски глас са ових простора који је указивао на дјеловање ретроградних снага.

"Показало се да су уступци ретроградним снагама инструмент за одгађање прикључења овог простора у ЕУ. Политика уступака која траје 14 година након Дејтонског споразума може се препознати у најновијим иницијативама међународне заједнице на овим просторима" - рекао је Силајџић.

Он је нагласио да БиХ очекује пуну подршку од Месића, Хрватске, али и других да у децембру добије статус МАП-а како би могли да иде даље у интеграције ка НАТО.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog