Društvo

Oбијен храм Светог великомученика Прокопија у Високом

САРАЈЕВО - Непознати починилац, или више њих, провалили су у ноћи између 19. и 20. новембра, у храм Светог великомученика Прокопија у Високом и украли крст са Часног престола.


Вандали су провалили и у свјећарницу, која се налази уз храм.

Према ријечима пароха какањског, јереја Марка Малеша, који опслужује и височку парохију, један од вјерника, који редовно обилазе храм, примјетио је јутрос око 9.15 часова да су врата свјећарнице одваљена, а црквена отворена.

"Провалник је осим крста, из свјећарнице отуђио седам литара уља и литар вина, који се користе за вјерске обреде, те испретурао све у олтару, док је око 20 КМ на једној од икона остало нетакнуто", рекао је Малеш.

Он је навео да су непознати починиоци прије 15-20 дана покушали да обију врата свјећарнице, на којима су били видљиви трагови ударања ногом, али у томе нису успјели, саопштено је из Митрополије дабробосанске.

Истичући да су инциденти ове године учестали, Малеш је рекао да је у посљедњих годину дана пет-шест пута проваљено у храм, те да је осим тога било и разбијања прозора на цркви.

Височка полиција је извршила увиђај.

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом, који је као национални споменик под заштитом државе, саграђен је 1857. године, а обновљен 1998. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog