Politika

Jeремић: Нигерија неће признати ''независност'' Косова

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који борави у посјети Нигерији, изјавио је данас да ова најмногољуднија афричка земља остаје при ставу да неће признати независност Косова.


Јеремић се у Абуџи састао са нигеријским шефом дипломатије Оџом Мадуеквеом и првим човјеком Владе Махмудом Јајалеом Ахмедом.

"Позиција Нигерије је веома важна што се тиче заузимања става афричких земаља о Косову, а додатну важност има због чињенице да Нигерија 1. јануара постаје чланица Савета безбедности УН", рекао је Јеремић након састанка са високим нигеријским званичницима.

Он је рекао да је са Ахмедом и Мадуеквеом разговарао и о билатералним односима Србије и Нигерије и да је договорена обнова рада међудржавне комисије коју ће чинити министри обје државе.

"Нигерија је земља великих потенцијала, са 160 милиона становника, један од највећих енергетских извозника на свету. Постоји велики интерес наше фармацеутске и грађевинске индустрије, неки су овде и присутни, али има простора за још многе", изјавио је Јеремић.

Он је најавио да ће данас поподне и сутра у Абуџи више разговарати о билатералним односима, прије свега у економској сфери, али и о културној и техничкој размјени.

"Нигерија и Србија традиционално имају добре односе, поштовања и узајамне подршке и тако ће и остати", констатовао је Јеремић.

У оквиру седмодневне посјете Африци, шеф српске дипломатије ће после Нигерије посјетити Габон, Конго и Кенију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog