Politika

ОХР: Додик убире јефтине политичке поене

САРАЈЕВО - Из ОХР-а је данас саопштено да је високи представник у БиХ Валентин Инцко изразио саучешће митрополиту дабробосанском Николају поводом смрти Његове светости патријарха српског Павла, али и изражено изненађење реаговањем премијера Републике Српске Милорада Додика.


У саопштењу се истиче да је ОХР-а изненађен што Додик, како је наведено, "користи смрт поглавара Српске православне цркве ради добијања политичких поена".

"Такве изјаве су знак да је почела предизборна кампања", наводи ОХР.

ОХР наводи да је Инцко приватно, а не јавно, изразио саучешће, јер сматра да је то приватан чин, који не смије бити предмет јавне расправе.

Инцко је у писму саучешћа митрополиту, између осталог, навео да је имао част лично упознати патријарха Павла, саопштено је из ОХР-а.


Додик је у писму Инцку поручио да је увриједио српски народ у БиХ, јер није изразио саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског Павла и тиме, бар куртоазно, показао да разумије да у БиХ живе и Срби.

"Када нисте нашли за сходно да од 15. новембра до јуче изразите своје саучешће српском народу поводом смрти српског патријарха, обраћање након сједнице Управног одбора Савјета за имплементацију мира била је и посљедња прилика да то учините и на тај начин нам, бар куртоазно, покажете да разумијете да у БиХ живе и Срби и да су у овој држави и конститутивни народ", наводи се у писму које је премијер РС упутио високом представнику.

Патријарх Павле упокојио се 15. новембра, а сахрањен је јуче у манастиру Раковица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog