Društvo

Реис Церић на листи 50 најутицајнијих муслимана свијета

САРАЈЕВО - Реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић нашао се у ужем избору педесет, од 500 најтуицајнијих муслимана у свијету у 2009. години.


Реис-ул-улема Церић је заузео 39. место на овом, како наводе агенције, пажљиво сакупљеном списку од 500 најутицајнијих муслимана у свијету.

На првом мјесту су саудијски краљ Абдулах бин Али Сауд, јордански краљ Абдулах и марокански краљ Мухамед VI, затим државници као што су турски премијер Реџеп Ердоган, али и духовни ауторитети попут ајатолаха Али Хамнеиа.

Уредници публикације, додаје се, наводе да је Церић "звијезда водиља за ислам у Европи и водећа личност у Босни и Херцеговини".

Указује се и да је врховни поглавара муслимана Бошњака "изразит у подручју међурелигијског дијалога и сматра се једним од најутицајнијих муслиманских вођа данас", нарочито заслужан за Декларацију европских муслимана коју је написао 2006. године.

За Церића се каже и да је заговорник мултикултурног дијалога и да је у мају ове године "упркос упозорењима могућим насилним демонстрацијама, отишао у Србију и говорио у Тутину о потреби Бошњака и Срба да живе заједно".

Главни уредници ове публикације су професори Џорџтаун универзитета у Вашингтону Џон Еспозито и Ибрахим Калин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog